Historie

Cracovia is in 1958 opgericht door Janek Zadora en Franek Caputa. Zij zijn, evenals Veteranen en poolse vrouwen die te werk gesteld waren in Duitsland en daar Nederlandse mannen ontmoetten, na De Tweede Wereldoorlog in Nederland terecht gekomen. Omdat deze Poolse mensen natuurlijk heimwee hadden naar hun vaderland, familie en tradities, leerden zij hun kinderen Poolse liedjes en dansen.

Aanvankelijk traden deze kinderen op binnen de Poolse gemeenschap, maar geleidelijk werden zij steeds meer buiten de Poolse gemeeschap gevraagd. Ook vriendjes en vriendinnetjes, neefjes en nichtjes van Nederlandse afkomst vond het leuk om Poolse liedjes, dansen, muziek te leren spelen.

Vele optredens volgden. Verzorgingstehuizen, diverse theaters zoals in Eindhoven, een paar T.V. opnames, Hotel des Indes, de Ridderzaal, Karpendonkse Hoeve (Eindhoven), in samenwerking met Christine Deutekom en Lenny Kuhr verscheidene optredens, vele folkloristische festivals in binnen- en buitenland, drie maal een tournee door Polen en vanzelfsprekend ook bij vele Poolse festiviteiten in binnen- en buitenland. Bij het 25-jarig bestaan is er een LP gemaakt, later omgezet in CD.

Koor

Vanaf 2007 is de Zang- en Dansgroep verder gegaan als koor. Verscheidene suites zijn aangepast en het repertoire wordt uitgebreid met volksliedjes.

Een greep uit afgelopen optredens: Bevrijdingsfeesten, Kerstvieringen, Korenfestivals, Zorgcentra, theaters, particuliere optredens.

Cracovia wil met  zang en muziek de rijke Poolse cutuur en folklore blijven uitdragen.

Cracovia © 2023

Coded by Emmery IT Services